Weblogic 10.3.6, Oracle application instance service “Oracle Process Manager (asinst_1)” missing

March 4, 2014

Oracle Process Manager (asinst_1) where asinst_1 is the instance name you chose while configuring the forms & reports 11g. We noticed that once after upgrading Windows 8 to Windows 8.1, almost all the Oracle services (database, weblogic related) were been removed from the windows services database, which forced us to re-create them manually!

Our Weblogic server was installed for the lab, hence none were accessing them once after the first level tests. Thus we were not aware of the issues related to OPMN, which were usually started by Application Instance services during each boot (unless start mode set manual)

Here we are providing you a quick method to create the missing Oracle Process Manager (<instancename_1)” service using Windows command line

from an elevated command window, issue the following command (please alter the paths according to your installation physical locations)

C:\WINDOWS\system32>SC CREATE "OracleProcessManager_asinst_1" binPath="D:\Weblogic\Middleware\Oracle_FRHome1\opmn\bin\opmn.exe -S -I D:\Weblogic\Middleware\asinst_1" type= own start= auto

Note: Optionally you can add DisplayName string for the service you want to create along with the command line.
If the service creation was successful you should receive a confirmation, other hand an error message

[SC] CreateService SUCCESS” or Error Message

You may stop OPMN manually, and then try to start the newly created service to confirm the service creation was successful.

That’s all folks!

for Windows7bugs

rajesh

Advertisements

Oracle Weblogic Server 10.3.6, Configure Reports 11g(11.1.2) 64Bit

March 3, 2014

 

Howdy guys? We were busy upgrading uninstalling Weblogic 10.3.6, Forms & Reports 11g R1 and installing 64bit software throughout last few days.

For the installation part, you are not going to get better write up than one available here

However the installation procedure described there is limited to installing the Weblogic Server. You may refer to our earlier post for a “know how to” install and configure Forms & Reports 11g (both R1 & R2)

We tried the following combinations

Weblogic 10.3.6 64Bit with Forms & Reports 11g R1 32Bit. The results were quite disappointing. Installation and configurations went all fine, however once after a restart, we were not able to start the OPMN, thus all the services depending upon OPMN were failing. Even the uninstallation process was terminating without giving any prompts, forcing us to physically remove dozens of entries from registry and other places

Then we opted for a full 64Bit installation, which went smooth and after a restart everything was in place! intact

Setting up the forms using Oracle Enterprise Manager (R2 sets it up properly, against R1)

Just logon to Oracle EM, go to forms node and make changes and just apply. Many changes may not even require a server restart.

Few examples here

Forms node

image

Configuration Options

image

Web Configuration for “default”

image

Setting up LOV buttons, required field highlighting

image

Calling forms based applications once after the above are set is quite easy. Just point your browser to

http://hostname:8888/forms/frmservlet?form=login.fmx&userid=apps/apps@orcl

or

http://hostname:9001/forms/frmservlet?form=login.fmx&userid=apps/apps@orcl

However, calling a report may not be that easy. The report server(s) are pretty much sensitive to your network settings. For example, we are using one Windows 8.1 64Bit machine for the entire testing and on which we have multiple oracle products installed

To make the scenarios once again complex, we have both class C and Public IPs set as static addresses for testing multiple products at the same time and VirtualBox’s own network interface (disable it!)

We will try to analyze the most common errors one may come across while trying to run reports

REP-52005: The specified key <keyname: in our case the key userlogin> does not exist in key map file.

Web.Show_Document(‘/reports/rwservlet?userlogin&server=rep_wls_reports_rt03_prod_instance&desformat=PDF&destype=cache&report=’||:CTRL.REPORT_NAME||’&paramform=Yes’,’_new’);

Solution: http://docs.oracle.com/cd/E23943_01/bi.1111/b32121/pbr_run013.htm

Browse and locate file “cgicmd.dat”. You must take a backup and add the keyname and value by the bottom of the .dat file.

Eg: Physical path(Change according to your installation)

D:\Weblogic\Middleware\user_projects\domains\appsdomain\config\fmwconfig\servers\WLS_REPORTS\applications\reports_11.1.2\configuration

image

Save & restart the report server. Make sure you check the OPMN status as well. If required, restart OPMN by issuing opmnctl stopall & opmnctl startall from the application instance bin directory

opmn

The “opmnctl status” will provide you the status of element and make sure “RptSvr_<hostname>_asinst_1 is “Alive”

Go to Weblogic Server console and restart the WLS_REPORTS. Test your report once again.

REP-51002: Bind to Reports Server <servername> failed

This error could be genuinely difficult to address, as the log files will show the report server(s) and up and running, however keeping on failing to bind while trying to print reports.

Reason#1: Binding fails to resolve the hostname where the report server is installed. Mostly happens while the host has more than one static IP assigned

Solution:Edit C:\Windows\System32\Drivers\etc\hosts file and add an entry like following

Your.static.ip.address fqdn hostname

192.168.0.10      myhost.mydomain.com myhost

112.11.10.23      myhost.mydomain.com myhost

Reason #2: Windows firewall is blocking UDP against port 14021.

Solution: Create an exception with the firewall, or disable the firewall completely and try the reports once again. Please note, a restart of the box is always recommended

REP-52266: The in-process Reports Server <server_name> failed to start.oracle

Solution: This is mostly due to the host resolve issues. Once you resolved the issues as mentioned just above, the in-process server must be running fine after a restart.

Make sure the in-process Report server is up and running.

Update: There are couple of topics discussing about in-process report server, which should give you more details about how the server gets activated and when

https://community.oracle.com/message/9244290

http://docs.oracle.com/cd/E12839_01/bi.1111/b32121/pbr_strt006.htm

(We will do more tests and confirm the reasoning with our next update)

 

In-process reports server caters your web.show_document calls without a server parameter call. Let us check, how reports are called from a forms module, attached with a button click

Web.Show_Document(‘/reports/rwservlet?userlogin&server=rep_wls_reports_rt03_prod_instance&desformat=PDF&destype=cache&report=’||:CTRL.REPORT_NAME||’&paramform=Yes’,’_new’);

The first method, we are specifically passing the report instance name, while the below example

Web.Show_Document(‘/reports/rwservlet?userlogin&desformat=PDF&destype=cache&report=’||:CTRL.REPORT_NAME||’&paramform=Yes’,’_new’);

just tries to call the available report instance to cater the report. If you want to know how many reports instances are up and running in your server, you can use the EM or rwdiag.bat –findAll command

 

Common configurations for Reports 11g(11.1.2)

image

 

image

 

image

Leave alone the below

image

Additional settings (if required)

image

image

We are hoping to detail this post in near future. Too much typing for a day! Please note, these testing and solutions provided here are coming from novice like you guys, hence if you find anything which is not technically correct, please do let us know through comments section.

for Windows7bugs

admin


Install Weblogic 10.3.6 64Bit using JDK 7, Configure Forms & Reports 11gR2 on Windows 8 64Bit

February 27, 2014

 

A wonderful article about setting up Weblogic Server 10.3.6 64Bit using JDK 7 is available here(Install Weblogic Server 10.3.6 64bit)

Once you installed the product, installing forms and reports 11g should be as easy as installing any software bundle on Windows platform.

However, one of the nasty errors we came across multiple times were related to JAVA

While the forms & reports 11gR2 reaches 19% installation, it stops and java errors are thrown in the log file, without giving any prompts over the GUI. If the installation stops @ 19% for a long time, cancel the installation and restart. That deals with the java error

Once you completed the forms and reports installation, you can invoke the configuration as described with our earlier post

https://windows7bugs.wordpress.com/2013/04/06/install-configure-oracle-weblogic-server-10-3-6-forms-reports-11g-on-windows8windows-2008-r2/

and you should be online within 20-25 minutes!

Try and post us your experiences

for Windows7bugs

rajesh