Weblogic 10.3.6 Oracle Enterprise Manager(em) startup error “oracle.security.jps.wls.listeners.JpsApplicationLifecycleListener”

 

Oracle Enterprise Manager(em) allows you to configure, re-configure multiple elements for Oracle forms and reports repositories as well as other deployed applications.

EM is the GUI tool provided by Oracle to configure, say, look and feel for your forms instance. Instead of manually editing formsweb.cfg, default.env, registry.dat files, using the GUI you can configure the elements related those whole configuration files, to say the least.

A default installation of Weblogic 10.3.6 does include Oracle Enterprise Manager, however if you created a service for the Weblogic Admin Server using installSvc.cmd at later stages to start the Weblogic Admin Server, most probably the Enterprise Manager will not start automatically as JAVA classpath variable misses out certain elements, thus throwing the error

“Error java.lang.ClassNotFoundException: oracle.security.jps.wls.listeners.JpsApplicationLifecycleListener
Message icon – Warning Errors were encountered while performing this operation.”

After going through a number of OTN discussions, we managed to come up with a solution! by including “setDomainEnv.cmd” within installSvc.cmd batch file.

Please note, if you already created a windows service for Weblogic Admin Server, you must delete the service prior creating a new service. Once the service is gracefully stopped, go to elevated command prompt(Windows 8/ Windows Server 2008 Rx)  and type

SC DELETE “beasvc yourdomain_AdminServer”

Refresh the Services.msc console and make sure the service is deleted.

Now backup your installSvc.cmd file

We will modify the installSvc.cmd file (Location: example, D:\WebLogic\Middleware\wlserver_10.3\server\bin) like following (use a decent text editor like Notepad++ )

The following are the default entries you would find with “installSvc.cmd” file

@echo off
SETLOCAL


set WL_HOME=D:\WebLogic\Middleware\wlserver_10.3

call "%WL_HOME%\common\bin\commEnv.cmd"

Which we will modify like following

@echo off
SETLOCAL


set WL_HOME=D:\WebLogic\Middleware\wlserver_10.3

set ENV_HOME=D:\WebLogic\Middleware\user_projects\domains\appsdomain\bin

call "%WL_HOME%\common\bin\commEnv.cmd"
call "%ENV_HOME%\setDomainEnv.cmd"

Now go to folder, where you have created the .cmd file(s) for creating Windows services for

  1. Admin Server Console
  2. WLS_FORMS
  3. WLS_REPORTS

In our case we created all those “.cmd” files here

D:\WebLogic\Middleware\user_projects\domains\appsdomain

Now from the elevated command prompt

>InstallWindowsService_AdminServer.cmd (You can create the .cmd file with any name, we made it pretty descriptive for future references)

You may refer to our previous post, explaining how to install Weblogic Server 10.3.6 & Forms/Reports 11g for detailed explanation about creating Windows Services for Weblogic components.

Once the service is created, start it. Login to the console and check the status of “em” under deployments.

image

If the State is “Active” and Health is “OK”, your Enterprise manager is up and running. You can try to access the Enterprise manager from http://localhost:7001/em

image

You should provide the same credentials for the Weblogic Admin Console to login with EM.

image

From the EM Console, as said above, you can configure many parameters for Forms and Reports.

Even though you have managed to “fix” the EM access problem, there could be another issue, once after this exercise. You may not able to access the Forms or Report Server, though the Weblogic console shows them as running with Health being “Ok”

Stop the OPMN processes manually, and restart them and try again.

From elevated command prompt (if you haven’t sourced the environment variable for OPMN, change the working directory to, example: D:\WebLogic\Middleware\asinst_1\bin>)

and

  1. stop OPMN processes by issuing “opmnctl stopall”
  2. Check the status of the OPMN by issuing “opmnctl status”
  3. Wait until all the processes are stopped
  4. then restart the OPMN processes by issuing “opmnctl startall”
  5. Check the status and make sure all the processes are with a status “Alive”

That’s all guys. Hope you enjoyed our post.

regards,

Admin

Advertisements

3 Responses to Weblogic 10.3.6 Oracle Enterprise Manager(em) startup error “oracle.security.jps.wls.listeners.JpsApplicationLifecycleListener”

  1. […] You may run into issues accessing the Enterprise Manager, incase if you have automated the weblogic admin server startup part using services & we have another post explaining how to tackle it here […]

  2. Charlie says:

    The Enterprise Manager is not running on my server i get this error on the Enterprise Manager Site:

    Error 404–Not Found
    From RFC 2068 Hypertext Transfer Protocol — HTTP/1.1:
    10.4.5 404 Not Found
    The server has not found anything matching the Request-URI. No indication is given of whether the condition is temporary or permanent.

    If the server does not wish to make this information available to the client, the status code 403 (Forbidden) can be used instead. The 410 (Gone) status code SHOULD be used if the server knows, through some internally configurable mechanism, that an old resource is permanently unavailable and has no forwarding address.

    When i try to start the EM about the Console i get this error:

    java.lang.ClassNotFoundException: org.apache.myfaces.trinidadinternal.taglib.UIXCollectionTag

    Can anyone help me?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: