Windows 7 domain network “no internet access”- A temporary fix!

Scenario: Windows 2008 R1 AD Domain, ISA 2006 SP1, Client Windows 7 Professional 64bit with ISA firewall client installed!

Annoyance factor: Though the client could access the internet, the local area connection/wireless connection to domain network shows “No Internet Access” or when connection shows “Internet Access” the balloon message says “Additional log on information may be required”

Day count wasted to find a solution: 8th day in a row

Activity log as following.

  1. Googling to find a solution, came against a vista forum post where somebody has mentioned about adding “local service” account under “Administrators” local group.
  2. Added “local service” and “network service” under local administrators group.
  3. Restarted “Network Location Awareness” which in due restarts “Network List Services” automatically.
  4. Noticed the following: Instead of the much hated yellow triangle, the connection (cabled) shown “Additional log on information may be required”
  5. Flipped the coin, uninstalled the ISA 2006 firewall client.
  6. Though not prompted, opted for a restart.
  7. The connection apparently stopped showing both the annoying messages “No Internet Access” and “Additional log on information may be required”
  8. Re-installed ISA 2006 Firewall client, restarted the “Network Location Awareness” service which restarted the “Network List Services”. Everything look still good
  9. Moved to nearest Windows 7 client running 32bit Windows 7 Professional. Gone through the above said procedures. Confirmed everything worked fine.
  10. Moved back to my client machine, removed both “Local Service” and “Network Service” accounts from local administrators group.
  11. Forced a restart.
  12. Everything looked fine, no more false messages stating “No Internet Access” or “Additional log on information may be required”!

Annoyance continues

Though the connection status doesn’t piss me off with the messages, the following were observed.

Avast anti-virus client as well Symantec endpoint client were unable to download virus definitions from download servers until manually configured with proxy settings.

Monitoring the ISA Server 2006 pointed towards the download requests being forwarded to ISA without user credentials and ISA was denying access to those requests.

Now wondering how more days I should spend to find a solution for this problem :(

Advertisements

10 Responses to Windows 7 domain network “no internet access”- A temporary fix!

  1. RichF says:

    If you have a third party security suite and if it has its own Proxy Server, it might be conflicting with the Microsoft Proxy Server which is part of ISA. So the best fix for that is to disable the third party proxy server using selective startup under MSCONFIG.EXE. I am running Small Business Server 2003 and have Trend Micro Internet Security installed on one of my notebooks running Windows 7 Ultimate and I had the triangle warning symbol and the X in the Network and Sharing Center showing No Internet Access, but of course this was a bogus message because I had full access. After disabling the Trend Proxy Server and rebooting, the bogus triangle and big X both went away.

    Good luck!

  2. […] Windows 7 domain network “no internet access”- A temporary fix! March 20101 comment 5 […]

  3. IT says:

    I have win7 + Isa 2006 “no internet access” I tried everything finally I added a default gateway to the tcp/ip no more annoying yellow warring “no internet access”

  4. ArnoCS says:

    I have W7pro workstations in a SBS 2003 domain and dedicated router for the internet.
    Windows 7 clients startup with an exclamation in the network icon (taskbar).

    When I ping from the router to a client, the client machine suddenly has internet access (and it happens instantly).
    On a setup with an SBS 2008 domain with the same router, the client machines don’t have any problem at all.

  5. windows7bugs says:

    What is the default gateway address for the 2003 domain? Client machines are using router IP address as default gateway or the domain controller’s IP address as the default gateway? If second scenario is case, do you have a default routing for 0.0.0.0 pointed towards router IP address?

  6. Domain says:

    Domain…

    […]Windows 7 domain network “no internet access”- A temporary fix! « Duh! Microsoft did it again[…]…

  7. David Gauld says:

    We are on Windows 7 and I have the bonjour service installed and Itunes installed and my computer is working just fine. We are a windows shop and most of our desktop motherboards are all the same DH67BL and the above problem is all over the place with these mothboards. My computer has an Intel DG45ID motherboard core 2 Quad Q8400 processor 8GB RAM.

    I would like it if Microsoft or Intel would find a fix and stop waisting the time of a lot of IT people!!!

    • windows7bugs says:

      Hello David
      We can understand your worries, especially while you you run a shop dealing with Windows machines.
      To a greater extend, most of the annoyance realted to network issues were addressed throughout 2011, especially with SP1 for Windows 7. Are you yet waiting to upgrade to SP1 for Windows 7?
      It looks like the Windows 7 networking architecture is very sensitive to the network adaptor drivers also. While we went for newever drivers against the default ones windows chosen during installation, we were able to reproduce the error message (most of the times false) and rolling back to the windows drivers solved them.
      Have a try and let us know whether the above mentioned couple of factors change anything.

      Best regards,

      Admin

    • windows7bugs says:

      Hello David
      Just recently my laptop @ work was replaced with a Dell latitude E5420 (BrodCom NetXtreme 57xx Gigabit Controller, Windows 7 64Bit Professional). Once the same was made member of Windows domain, the most dreaded “Additional log on information may be required” message started popping up infrequently. From previous experiences, instead of breaking my head against the wall, I chose to just uninstall the driver for the BrodCom network adaptor (keeping the driver source files intact) and installed the drivers once again (without rebooting).
      It is more than a week and I am yet to get “Additional log on information may be required” message once again…

      Give it a try once after making sure that you have all the updates in place for Windows 7.

      Regards,

      Admin

  8. portable says:

    portable…

    […]Windows 7 domain network “no internet access”- A temporary fix! « Duh! Microsoft did it again[…]…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: